Ford introducerar geofencing-teknologi för nya Transit Custom PHEV

2020-07-17

Till hösten introducerar Ford möjligheten att installera en ”geofencing”-modul i nya Transit- och Tourneo Custom PHEV, som automatiskt reglerar när bilen ska gå helt på el. Detta för att ytterligare reducera skadliga utsläpp och göra det enklare för transportbilsförare att köra helt på el i exempelvis utsläppsfria zoner.

I slutet av förra året introducerade Ford en laddhybrids-version av den omåttligt populära transportbilen Transit Custom samt minibussen Tourneo Custom. Bilarna kan som laddhybrider köra upp till 42 km på ren el (enl WLTP) med hjälp av batteriet på 13.6 kWh.

Tanken med laddhybridsversionen var att kunna erbjuda en transportbil som kan köra på ren el där det krävs, exempelvis i utsläppsfria zoner – någonting som blir allt vanligare i svenska och europeiska städer. Men bilen ska också kunna köras på traditionellt sätt med bensin som en räckviddsförlängare - upp till ytterligare 500 km.

För att göra det enklare för förare att faktiskt köra på ren el i utsläppsfria zoner eller i andra situationer där ren el är att föredra som vid exempelvis köbildning, lanserar Ford till hösten en geofencing-modul som kan eftermonteras i såväl transportbilen som i minibussen. Termen ”geofencing” betyder att man kan sätta upp ett virtuellt staket eller en avgränsning för ett område där man vill att bilen ska agera på ett visst sätt – i detta fall gå över helt och hållet på eldrift väl inne i det avgränsade området. Allt styrs via platsbaserad data som uppdateras i realtid via GPSDessutom kan dem som ansvarar för transportbilsflottan sätta upp egna, avgränsade områden där man vill att bilen ska gå helt på el, t.ex. vid skolor, lekplatser eller vid varuhus.

Christian Lysholm är chef för Fords transportbilar i Sverige och säger:

- Det finns en stor potential i geofencing och vi ser att behovet växer. Antalet utsläppsfria zoner kommer definitivt att öka i framtiden, dessutom finns det stor potential med att själv kunna avgränsa vart ens egen bilflotta ska gå helt på el.

Se filmen som illustrerar geofencing med Transit Custom PHEV: https://www.youtube.com/watch?v=q4SJbjxMF4I&feature=youtu.be

Priser och datum för tillgänglighet för Sverige meddelas längre fram under hösten.


Kontakta oss


Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil