Designstudent vinner Fords prestigefyllda designpris New Designers för konceptet ”Muvone”

2020-10-08

Covid-19-krisen har inneburit flera utmaningar för mobilitet och hälsa. Nu har studenter från transportdesign-programmet på Staffordshire University i Storbritannien utvecklat en unik lösning, särskilt anpassad för äldre och personer med funktionshinder. Det vinnande bidraget kallas ”Muvone” och är ett självkörande-taxi-koncept som möjliggör säker transport och fysisk distansering.

Designstudenten Marius Lochner har vunnit Fords prestigefyllda pris ”New Norm Mobility Award”. Utmaningen var att utveckla mobilitetskoncept, idéer och lösningar som kan hantera de nya scenarierna som har dykt upp till följd av covid-19. Det vinnande bidraget ”Muvone” är ett självkörande taxikoncept som sätter individuell mobilitet och säkerhet i fokus.

– Covid-19-krisen har påverkat våra liv på många sätt, inte minst på transportsidan för både personer och varor, och det har blivit ett nytt normaltillstånd. I en tid där bilen är människans privatrum och hälsan viktigare än någonsin krävs nya idéer för appar, funktioner och mobilitet, säger Chris Hamilton, chefsdesigner på Ford Europa.

Det vinnande konceptet ”Muvone”
Konceptet ”Muvone” har en minimalistisk interiör med plana ytor som är lätta att göra rent och desinficeras mellan resor. Bilen är utformad för att vara lämplig för äldre och personer med funktionshinder. Konceptet fokuserar på individers integritet och säkerhet vilket går hand i hand med Fords människocentrerade designfilosofi. På andra plats kom HALO Project, en idé där människor med hjälp av en app kan göra reseval och välja rutter baserat på personlig säkerhet, snarare än den snabbaste eller kortaste resan.

Priset är en del av New Designers Awards – den största designutställningen i Storbritannien – som i år hölls virtuellt. För sitt vinnande bidrag får Lochner 1200 euro plus en termins mentorskap med Ford Europas chefsdesigner Ernst Reim och Sonja Vandenberk, som också var en del av juryn. Priset delas ut i samarbete med Top Gear Magazine. 


Kontakta oss

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil