Ford växlar upp satsning med etanol – ska sälja 5 000 bilar under 2022

2022-01-18

I april förra året offentliggjorde Ford att man ger etanolen fortsatt förtroende genom att lansera fem bilmodeller som kan köras på biodrivmedlet. Tack vare ett nytt beslut om att kunna erbjuda E85 på företagets stora volymbil Ford Focus med automatlåda, räknar man nu med att sälja 5 000 nya etanolbilar under 2022. 

Fords bilmodeller som kan köras på biodrivmedlet E85 har nyligen börjat nå den svenska marknaden. De tre modellerna Puma (125 hk mHEV manuell), Kuga (190 hk HEV FWD automat) och Transit Connect (100 hk manuell) har börjat levereras om än i relativt små volymer.

Men Ford ser att intresset för att köra på etanol börjar öka. En av Fords återförsäljare i norra Sverige fick nyligen in en beställning på 20 stycken Transit Connect med E85 från en större företagskund. Även kommuner och landsting har kontaktat Ford och visat sitt intresse för att köra på etanol.

Nu har man dessutom beslutat att erbjuda E85 för fler motoralternativ för bolagets storsäljare Ford Focus som nu kan beställas som etanolbil med såväl manuell som automatlåda. Och det är Ford Focus som ska stå för den största volymen av etanolbilar under 2022. Ford förväntar sig nämligen att sälja nästan 3 000 Ford Focus som kan köras på etanol under 2022. Det är den nya, uppdaterade versionen av bilen det handlar om som lanseras i Sverige under april i år.

Erik Lindham är informationschef på Ford i Sverige och säger:

- Det känns väldigt bra att vi kan erbjuda så pass många modeller med kapacitet för E85, särskilt nya Focus med både automat och manuell låda. E85 för oss är en viktig del i mixen av alternativa drivmedel. Vi har givetvis ett stort fokus på elektrifiering men vi vill kunna erbjuda ett alternativ till dem som kanske inte har råd eller praktiska möjligheter att köra på el. Då är E85 ett bra alternativ.

Den femte bilen som lanseras med etanoldrift är Ford Fiesta, och där handlar det om den manuella versionen med 95 hk. Man förväntas sälja ungefär 700 Ford Fiesta med E85 under året. Och precis som med Focus får även Fiesta en uppdatering för 2022, som kommer att lanseras under februari.

Att välja en etanoldriven bil kan innebära en betydande kostnadsbesparing, inte minst eftersom etanoldrivna bilar inte omfattas av den nyligen förhöjda Malus-beskattning från 1 april förra året. En bil som kan köras på etanol slipper Malus-beskattning och har en lägre fordonsskatt än sitt fossila dito. För transportbilsmodellen Transit Connect blir utsläpp och skatt enligt nedan:

    • Etanol: 148 g/km. Skatt 767 SEK / år, ingen Malus 
    • Bensin: 158 g/km. Skatt 8.336 SEK / år 
    • Diesel: 135 g/km. Skatt 7.375 SEK / år


Gemensamt för alla Fords etanolbilar är att de kan köras på etanol E85, bensin eller en blandning av båda drivmedel.

Kontakta ossAktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil