Helt nya Ford Mondeo erbjuder fotgängarskydd, nya motorer och minskad vikt

2014-12-05
Nya Ford Mondeo blir den Ford-bilen med en ny teknik för fotgängarskydd som kan mildra konsekvenserna av olyckor eller hjälpa förare att undvika dem helt.
Den nya funktionen, kallad Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection, erbjuds med det största utbudet drivlinor i Mondeos historia; här ingår den första bensin-/elhybridversionen. Nästa år lanseras en ny 210-hästars TDCi-diesel med dubbel sekventiell turboladdning.
Nya Mondeo, som finns i fyra- och femdörrarsversioner samt som kombi (utvecklad speciellt för Europa) erbjuder lägre buller och högra kvalitet i detaljerna, tekniska funktioner som Fords adaptiva LED-strålkastare, uppblåsbara bälten bak och flerkonturssäten samt en sofistikerad design.
"Nya Mondeo är det tekniskt mest avancerade Ford-fordonet som någonsin lanserats i Europa", säger Ulrich Koesters, fordonslinjechef på Ford Europa. Funktioner som Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection ger trygghet och säkerhet åt förare som manövrerar i intensiv stadstrafik.

Upptäcka fotgängare

Fords nya säkerhetssystem Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection upptäcker människor längre fram på vägen (eller människor som korsar fordonets väg) och bromsar automatiskt om föraren inte reagerar på varningarna. Systemet behandlar information från en kamera monterad i vindrutan och en radar i stötfångaren. Insamlade data jämförs med ”fotgängarprofiler” i en databas, för att skilja människor från objekt nära vägen. Om en fotgängare upptäcks framför bilen och en kollision är nära förestående får föraren först en akustisk och visuell varning. Om föraren inte reagerar förkortar systemet tiden till bromsansättning genom att minska spalten mellan bromsbelägg och skivor. Om föraren fortfarande inte reagerar inleds bromsning automatiskt och bilens hastighet minskar. Fords ingenjörer har testat systemet på avskilda banor med dockor i naturlig storlek. De har ägnat månader åt att testa och förfina systemet på vägar runt om i världen för att bevisa dess tillförlitlighet under verkliga förhållanden.
”Testningen var en viktig del av utvecklingsarbetet. Fotgängare finns i alla former och storlekar, och kan inta de mest skilda ställningar”, säger Gregor Allexi, ingenjör för aktiv säkerhet inom Ford Europa. ”Vi täckte in mer 500 000 kilometer och ett mycket stort antal möjliga typer av människor och situationer.”

Nya Mondeo kommer även att tillämpa automatisk bromsning för att mildra eller undvika kollision med ett framförvarande fordon. Active City Stop fungerar i hastigheter upp till 40 km/h. Vid högre hastigheter griper nya Pre-Collision Assist in och använder radar- och kamerateknik för att läsa av situationen framför fordonet. Systemet kan automatiskt applicera upp till full bromskraft för att hjälpa föraren att mildra eller undvika många typer av påkörning av framförvarande fordon. Radartekniken ligger också till grund för den nya distansindikatorfunktionen och den adaptiva farthållaren (Adaptive Cruise Control). Distansindikatorn informerar visuellt föraren om avståndet i tid till framförvarande fordon. Den adaptiva farthållaren bibehåller automatiskt ett inställt avstånd till framförvarande fordon. Den framåriktade kameran stödjer dessutom filkörningsassistans, som styr tillbaka fordonet om det skulle vara på väg ut ur filen och vägmärkesidentifiering, som via instrumentpanelen informerar föraren bland annat om hastighetsbegränsningar och omkörningsförbud.

Största motorutbudet någonsin
När det gäller bensinmotorer kommer nya Mondeo att kunna fås med både 1,5-liters och 2,0-liters EcoBoost samt den bensinsnåla men förvånansvärt kraftfulla 1,0-liters EcoBoost-motorn, som tre gånger i rad utnämnts till International Engine of the Year.
Nya Mondeo kommer att erbjuda en extra kraftfull 2,0-liters TDCi dieselmotor med dubbel sekventiell turboladdning som levererar 210 hk och 450 Nm i vridmoment. En ECOnetic-modell kommer att finnas tillgänglig med en 1,6-liters dieselmotor med klassens lägsta koldioxidutsläpp, 94 g/km*. Dessutom kommer nya Mondeo att kunna beställas med 2,0-liters TDCi-diesel på 150 eller 180 hästkrafter. I fyradörrars Mondeo Hybrid kombineras en specialutvecklad bensinmotor på 2 liter med en elmotor och ett litiumjonbatteri på 1,4 kWh för att uppnå bästa tänkbara bränsleekonomi och koldioxidutsläpp på endast 99 g/km.*
För alla motorer som Mondeo erbjuds med har bränsleeffektivitet och utsläpp förbättras med upp till 14 procent, tack vare funktioner som aktivt grilljalusi.

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil