Ford planerar att bygga världens mest avancerade vindtunneltestcenter för klimattest på fordon i Tyskland

2014-12-05
I Tyskland kommer vi snart att kunna uppleva jordens högsta och lägsta temperaturer, de flesta tänkbara torra och fuktiga förhållanden, vindar med orkanstyrka och extrema höjder över havet - allt i ett nytt vindtunneltestcenter som Ford bygger i sitt teknikcentrum i Merkenich nära Köln.

Den helt nya anläggningen, till en kostnad av många miljoner USA-dollar - planeras bli det mest avancerade vindtunneltestcentret inom den globala bilindustrin när centret öppnas om några år. Här kommer det att finnas två klimatvindtunnlar som genererar vindhastigheter upp till 250 kilometer i timmen - nästan som en kategori 5-orkan.

Testcentret ska även erbjuda ett höghöjdslaboratorium som efterliknar höjder mellan havsnivå till 5200 meter över havet - högre än den genomsnittliga höjden hos Tibetanska högplatån, som ofta beskrivs som ”världens tak”.

– Omkring 50 procent av de fordon vi säljer världen över körs i områden som ligger högre än 1000 meter över havet. Här kan nämnas regioner som Alperna och Pyrenéerna här i Europa, säger Barb Samardzich, operativ chef inom Ford Europa.

Detta nya, världsledande vindtunneltestcenter för klimattest understryker Fords fortsatta åtagande att investera i den mest avancerade tillgängliga tekniken för fordonstest. Vi ska förse våra kunder med högsta kvalitet och fordon i världsklass.

Vindtunneltestcentret för klimattester kommer att erbjuda fyra separata celler där bilar kan kylas till arktiska temperaturer på minus 40 grader C, eller till plus 55 grader C, 2,8 grader under den högsta naturliga lufttemperatur som någonsin registrerats, i Saharaöknen. Dessutom kan luftfuktigheten justeras mellan torrast tänkbara ökenförhållanden med bara 10 procent luftfuktighet och förhållanden som motsvarar extremt fuktiga regnskogar, vid 95 procent.

Den nya testanläggningen - som får en yta på 5500 kvadratmeter, motsvarande en fotbollsplan - understryker den betydelse som Ford lägger vid sitt teknikcentrum i Merkenich nära Köln. Här ligger frontlinjen för formgivning och utveckling av alla Fords fordon i de globala B- och C-segmenten.

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil