Ford lanserar bil med vindruta av smartphone-glas

2015-12-18
Gorilla-glas har slagit igenom stort för smartphone-skärmar och annan hemelektronik. Nu har Ford tillsammans med Corning, företaget bakom Gorilla-glaset, utvecklat en vindruta som kommer sitta i nya Ford GT. Glaset är 25-50 % tunnare, 30 % lättare och mer tåligt mot repor och stötar. Tillsammans leder det till bättre accelerations- och bromsförmåga och bättre bränsleekonomi.

Det som började som ett koncept för lättviktsteknologi håller på att bli verklighet för Ford GT-kunder när bilen nu utrustas med en hybridvindruta med Gorilla-glas – en vindruta som är tuff, tålig, motståndskraftig mot repor och runt 30 procent lättare än traditionellt glas. Hybridrutan kommer att användas både på vindrutan och bakre motorhuven på Ford GT.

– Gorilla-glas-hybriden är ett fantastiskt exempel på hur Ford arbetar med leverantörer för att förnya alla delar av vår verksamhet, säger Hau Thai-Tang, global inköpschef på Ford.

Utvecklades rekordsnabbt
När Ford studerade lättviktsteknologin på konceptbilen upptäckte de att hybridglaset hade goda användningsområden även i verkligheten. En liten grupp utvecklare från Ford och Corning jobbade för att kunna införa tekniken snabbt, och på bara fyra månader var den redo för marknaden.

– Det här lyckade samarbetet är en av anledningarna till att vi lägger utvecklingsresurser för att utveckla nya innovationer och lösa svåra problem, säger Wendell Weeks, vd på Corning Incorporated. Ford identifierade det betydande värdet i den här lättviktsteknologin och satsade stora resurser på för att snabbt få den kvalificerad för användning på produkter.

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil