Ford satsar på tystare kupéer med hjälp av mobil vindtunnel

2016-06-26
Ford satsar nu på att få sina bilmodellers kupéer så tysta som möjligt. Ett färskt exempel är nya Ford Edge med aktiv brusreducering. Att köra bil i en lugn och tyst miljö har blivit allt viktigare för många bilförare. Till sin hjälp har Ford tagit patent på en mobil vindtunnel som kan producera en vindhastighet upp till 130km/h. Vindtunneln underlättar för Fords ingenjörer genom kortare testtider och färre timmar spenderade ute på vägen.

Kunder vill idag ha så tysta kupéer som möjligt. Denna faktor utgör en av kundernas mest prioriterade önskemål. Därav satsar nu Ford på att förbättra sina modellers ljudnivåer med hjälp av en specialdesignad akustisk vindtunnel. Nya Ford Edge är ett resultat av detta arbete med funktionen aktiv brusreducering. Reduceringen innebär att mikrofoner spårar och mäter ljudvågor och spelar sedan upp ljudvågor som stör ut de störande ljuden. Vindtunneln underlättar ingenjörernas jobb genom att identifiera oljud i ett snabbt tempo.

– Detta projekt föddes som en önskan om att kunna kontrollera och begränsa kupéernas ljudnivå, och därmed förse våra kunder med en så behaglig upplevelse som möjligt. Vår nya mobila vindtunnel sparar tid åt våra ingenjörer och ökar produktiviteten. Ett utmärkt exempel på den innovations-mentalitet vi försöker införliva i allt vi gör, säger Bill Gulker på Ford.


Vindtunnelns hjärta

Hjärtat av den mobila vindtunneln är byggd inuti två 16-meters containrar. Varje container innehåller akustiska rör för jämna, kontrollerade vindflöden som sedan transporteras vidare till maskinens ände. Farten kommer från två fläktar med en diameter på två meter, var och en försedd med kraft från en elektrisk motor på 250Hk.

En strävan efter kvalitet

Den nya mobila vindtunneln är ett exempel på hur Ford gärna lyfter fram kreativa, nya idéer och inspirerar sin personal att ”tänka utanför boxen”. Tunneln underlättar inte bara ingenjörernas jobb, den förbättrar även bilens bränsleförbrukning.

Några snabba fakta om Fords vindtunnel

Maximal vindhastighet: 130km/h
Maximal systemkraft: 500Hk
Anläggningskapacitet: 24h/dygn, manövreras av två personer

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil