Europas körgladaste vägar kartläggs av Ford

2016-06-26
Ford släpper nu en serie Youtube-filmer som visar upp Europas körgladaste vägar. Vägarna är guldkornen av de vägar som används för att testa nya modeller av Fords prestanda-team Ford Performance. Sex europeiska vägar har valts ut som de mest körglada. Rankingen har tagit ett år att göra och teamet har avverkat 15 000 kilometer i jakten på den ultimata roadtripen. 

Den är 330 kilometer lång, har fler än 100 hårnålskurvor och erbjuder en av de mest häpnadsväckande utsikterna i Europa. Den hisnande passagen övervakad av ”Draculas slott” i Rumänien är en av sex rutter som gestaltas i en ny videoserie under namnet ”Europe's Greatest Driving Roads”.

Rankade efter sex olika kriterier
De sex filmerna, som släpps idag, innehåller både berömda rutter och okända smultronställen. De 15 000 kilometer väg som Fords testteam har avverkat under det senaste året har rankats efter spänningsfaktor, vägyta, tillgänglighet, gästfrihet, landskap samt mat och dryck.

Vägarna visas upp av den erfarne motorjournalisten Steve Sutcliffe. Bakom ratten utforskar Sutcliffe de olika vägarna och bjuder samtidigt på en historisk och kulturell inblick på varje plats.

– Entusiaster kommer känna igen några av vägarna, som motorvägen Transfăgărășan i Rumänien, men kanske inte C462 i Spanien. På ett sätt skulle vi vilja behålla godbitarna för oss själva, men när vägar är såhär bra måste vi bara dela med oss av dem, säger Steve Sutcliffe.

Körs med den Ford-modell som bäst matchar vägen

I ”Europe's Greatest Driving Roads” kör Sutcliffe Fords prestandabilar. Modellerna har valts utifrån de olika vägarnas egenskaper. Nya Focus RS, Mustang 5.0 V8 GT, Mustang 2.3 EcoBoost, Focus ST, Focus ST diesel och Fiesta ST finns alla med i varsitt avsnitt.

– Vårt mål var att dela med oss av vår kunskap om de bästa körupplevelserna, runtom i Europa, till människor som älskar bilar och älskar att köra. Det är en riktig bucket-list, inte bara för motorfantaster utan för alla som vill planera en fantastisk roadtrip, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Här är listan över de sex första ”Europe's Greatest Driving Roads”:

Rumänien, Transfăgărășan Highway: Byggdes av en tidigare rumänsk diktator så att folket kunde fly upp i bergen om Sovjet skulle invadera. Passerar slottet som är inspirationen till greve Dracula.

Storbritannien, North Yorkshire, Blakey Ridge: Följer en gammal järnvägslinje till morernas nu nedlagda järnmalmsgruvor. Lyckligtvis spelades avsnittet in precis innan en enorm snöstorm slog till.

Spanien, Katalonien, C462: Vägen byggdes för en planerad kraftverk och leder upp till en damm. Eftersom kraftverket aldrig dök upp är detta bokstavligt talat en väg till ingenstans.

Frankrike Alperna, D526 & D926: En av de mest ansträngande etapperna i Tour de France 2015, och lika utmanande i en bil.

Tyskland, Black Forest Highway, B500: En drygt 40 kilometer genom Schwarzwald, med mindre, lika utmanande vägar förgrenande från den. Under inspelningen regnade det konstant under fyra dagar.

Mallorca, MA10 ”Bergsvägen”: Härstammar från romarna och ett avlägset kloster byggdes på vägens topp, avsiktligen för att vara svåråtkomligt.
 

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil