Ford GT vann Le Mans 50 år efter trippeln

2016-06-26
Fords racingteam Ford Chip Ganassi Racing lyckades med den sagolika bragden att vinna Le Mans 24-timmarslopp på söndagseftermiddagen. Bakom ratten på vinnarbilen Ford GT med nummer 68 satt Sébastien Bourdais (Frankrike), Joey Hand (USA) och Dirk Müller (Tyskland). Även bronsplatsen i tävlingen var en Ford GT, nummer 69 med förarna Ryan Briscoe (Australien), Scott Dixon (Nya Zeeland) och Richard Westbrook (Storbritannien).

Det är exakt 50 år sedan Ford 1966 tog en trippelseger i loppet med GT40, vilket följdes av flera års dominans. Även i år var trippeln nära; Fords fyra bilar slutade etta, trea, fyra och nia.

– Detta är ett historiskt ögonblick för Ford Motor Company. Vi vågade drömma om att vi skulle återvända till Le Mans 50 år efter den otroliga segern 1966 och ge oss in i den tuffaste tävlingen i världen. Stoltheten som vi alla kände när Ford GT korsade mållinjen i Le Mans är helt obeskrivlig. Teamet som designat, tillverkat och kört Ford GT har jobbat outtröttligt för att uppnå det här resultatet, och jag är stolt över var och en av dem. Teamet har visat upp Ford-andan, som innovation, beslutsamhet och äkta samarbete. Vi värnar vår historia och vårt arv, men i dag skrev vi historia igen och jag kunde inte vara mer stolt, säger Bill Ford, styrelseordförande i Ford Motor Company.

Segern i Le Mans kommer bara ett år efter att bilen första gången presenterades. Det var vid tävlingarna i Le Mans förra året som bilen första gången visades upp för media. Att på bara ett år ta bilen till seger i Le Mans är en stor bragd.

– Det är en stor sak att komma tillbaka 50 år efter att Ford vann 1966. Vi sa att vi ville vinna men att faktiskt också göra det är enormt. Det här teamet har kommit så långt på så kort tid. Alla arbetade hårt, genom jul och nyår, och gav oss en racerbil som vi kan köra riktigt hårt. Vi körde som att det var en sprinttävling i 24 timmar. Jag har vunnit en hel del tävlingar och det här är stort. Jag är hedrad över att vara med i det här teamet. Jag är amerikan in i märgen så att få vara en del av Ford-familjen är en fantastisk plats att vara på, säger Joey Hand, en av förarna i Fords vinnande Ford GT.

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil