Människor och robotar jobbar hand i hand – Ford lanserar ”Industry 4.0 Automation”

2016-08-11
Ford är en av de första biltillverkarna som satsar på ett nära samarbete mellan människor och robotar vid tillverkningsfabrikernas monteringsband. Robotarna använder högteknologiska sensorer som direkt känner av om händer och fingrar är i vägen under monteringsprocessen – allt för en ökad säkerhet.

Fords nya samarbetande robotar, även kallade co-bots, används i första hand för att hjälpa Fords montörer att fästa stötdämpare i Fiesta-modellerna – en uppgift som kräver precision, styrka och fingerfärdighet. Tillsammans med robotarna kan montörerna levFord är en av de första biltillverkarna som satsar på ett nära samarbete mellan människor och robotar vid tillverkningsfabrikernas monteringsband. Robotarna använder högteknologiska sensorer som direkt känner av om händer och fingrar är i vägen under monteringsprocessen – allt för en ökad säkerhet.

Fords nya samarbetande robotar, även kallade co-bots, används i första hand för att hjälpa Fords montörer att fästa stötdämpare i Fiesta-modellerna – en uppgift som kräver precision, styrka och fingerfärdighet. Tillsammans med robotarna kan montörerna leverera ett perfekt resultat gång efter gång. Se video här:erera ett perfekt resultat gång efter gång. Robotarna gör montörernas uppgifter lättare, säkrare och snabbare, vilket skapar helt nya produktions- och designmöjligheter för Fords nya modeller, säger Karl Anton på Ford Europa.

Industry 4.0 introduceras
Arbetet med dessa co-bots har introducerats vid Fords fabrik i Cologne i Tyskland som en del av projektet ”Industry 4.0”. Namnet är framtaget för att beskriva den fjärde industriella revolutionen, där fokus ligger i att lyfta fram områden så som automatisering, datautbyte och tillverkningsteknologier. Över 1000 montörer intervjuades av Ford för att kunna identifiera vilka uppgifter de nya robotarna passar bäst att utföra.

Att jobba med tunga, luftstyrda verktyg ovanför mig är ett tufft jobb som kräver styrka, precision och uthållighet. Roboten hjälper mig väldigt mycket i mitt dagliga arbete, säger Ngali Bongongo, produktionsmontör vid Fords anläggning i Cologne i Tyskland.

De nya robotarna
De nya robotarna har framställts och utvecklats under två års tid tillsammans med tyska robottillverkaren KUKA Roboter GmbH. De unika, högteknologiska sensorerna använder liknande teknologi som maskiner inom läkemedels- och elektronikindustrier. Ford tittar nu på framtida projekt där robotarna kan göra allt från att skaka hand till att koka kaffe.

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil