Ford satsar på hållbara material – samarbetar med tequila-tillverkare

2016-08-16
Ford Motor Company har tillsammans med tequila-tillverkaren Jose Cuervo börjat undersöka hur restprodukter från Agave-plantan kan användas vid produktion av ett hållbart bioplast-material vid tillverkning av bildelar.
Ford presenterade under juli månad sitt samarbete med Jose Cuervo, världens främsta Tequila-tillverkare. Tillsammans vill man utveckla ett hållbart, lätt material för produktion av bildelar.

Reducerad miljöpåverkan och lättare fordon
Ford startade sitt forskningsarbete för framtagning av hållbart material för fordon år 2000. Idag använder företaget en rad olika biobaserade material i sina fordon, framtagna från exempelvis soya, ris och återvunna plastflaskor. Det nya bioplast-materialet är tänkt att användas i fordonens interiör såväl som exteriör, bland annat testar man materialet för kablageinstallationer och förvaringslådor.

– Vi försöker ständigt reducera vår miljöpåverkan. Som en ledande aktör inom hållbarhetsområdet satsar vi på ny teknologi för att ta fram material som är bättre för miljön och även våra fordon. Genom detta arbete vill vi minska vår användning av petrokemikalier (kemiska produkter som framställs med petroleum som råvara), och samtidigt göra lättare fordon. Fordon som väger mindre innebär en effektivare bränsleförbrukning och därmed mer pengar kvar i plånboken för våra kunder, säger Debbie Mielewski på Fords forskningsenhet.

Agave-plantans användningsområden
Växtcykeln för Agave-plantan är cirka sju år. Vid skördetid rostas hjärtat av växten, vartefter en vätska utvinns som slutligen destilleras. Jose Cuervo använder sedan en viss del av de återstående fibrerna för sina odlingar som komposterbart material. Ford hoppas nu kunna använda de resterande delarna växten i ett samarbete med tequila-tillverkaren.

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil