Supermustang i dragracetävling under Tierp International

2016-08-25
Den 25-28 augusti kommer publiken vid Tierp Arena kunna följa en Ford Mustang Super Cobra Jet, körd av amerikanske dragracinglegenden James Bo Butner under en Europamästerskapstävling i dragracing.

Vid den kommande Europamästerskapsdeltävlingen i dragracing på Tierp Arena kommer amerikanske föraren James Bo Butner tävla med en Mustang Super Cobra Jet. Bilen är byggd i Sverige av Håkan Pryts Motorsport med support av Ford Racing, Watson Racing och JDM engineering. Bilen såldes som ett komplett kit från Ford Racing i en begränsad upplaga om 40 bilar och har nu en motorkapacitet på hela tusen hästkrafter.

– Vi är jätteglada över att få hit James. Han har stor erfarenhet av att köra dessa typer av Mustanger hemma i USA och har vunnit mängder av tävlingar. Bilen har en fantastiskt kapacitet och vi hoppas och tror att duon kan gå långt i tävlingen på Tierp. Banan är 402 meter och vi hoppas på en tid under bilens index på 8,8 sekunder, säger Håkan Prytz, ägare av Håkan Prytz Motorsport.

Mustang Super Cobra Jet - En riktig superbil
Den unika Mustangen ser vid en första anblick inte ut som en tävlingsbil. Den är väldigt lik originalet, men skenet bedrar – motorn är trimmad till 1000 hästkrafter från tidigare 500 hästkrafter. Trots bilens eleganta utseende är den byggd efter de regelkrav som ställs på dragracingbilar. Den har exempelvis försetts med ett nytt chassi och specialbyggd bur för att klara av de starka g-krafter bilen utsätts för.

Tierp International – Sveriges största dragracingtävling
Tierp International är Sveriges största dragracingtävling. Tävlingen har deltagare från över 17 länder, och Mustang-föraren James Bo Butner är en av dem. Tävlingsklassen där Mustangen deltar kallas Stock/Super Stock. Klassen kräver att bilarna ska vara fabriksbyggda amerikanska bilar av årsmodell 1960 eller senare med undantag för vissa sportbilar. Tävlingsbilarna modifieras för ökad säkerhet och styrka men måste bestå av samma motorblock, cylinderhuvud och förgasare som originalet.

2012 Mustang Super Cobra Jet
Motor: Supercharged 5,4L 32V Modular V8
Kompressor: 4,0L Whipple
Växellåda: 2-växlad C2/Powerglide Automat med Trans Brake
Bakaxel: 9 tum Strange
Klass: Stock/Superstock FSS/A (Factory Stock Showdown, klass A)
Index: 8,8 sekunder (402m)
Minsta vikt med förare (i klass A): 1492 kg
Förare: James Bo Butner (USA)
Teamchef: Darell Herron (USA)
Team: Randi Shipp (USA), Johan Pripp (Sverige), Håkan Prytz (Sverige)
Ägare: Håkan Prytz Motorsport (Sverige)

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil