Ford kamouflerar prototyper med unikt 3D-mönster

2016-10-07
Ford presenterade nyligen hur företaget folierar prototypfordon med ett unikt kamouflageliknande 3D-mönster för att skapa en optisk illusion som döljer detaljer. Den förvirrande mönsterdesignen gör det möjligt för Fords ingenjörer att testa prototyper på publika vägar – utan att avslöja för mycket innan modellsläpp.

Med hjälp av ett unikt avancerat kamouflagemönster har Ford lyckats skapa en möjlighet för testkörning av prototypfordon, utan att avslöja detaljer för allmänheten. Det unika 3D-mönstret består av tusentals slumpmässigt utplacerade små cylindrar i färgerna svart, grått och vitt. Tillsammans skapar cylindrarna ett kaotiskt mönster som gör det svårt för ögat att förstå vad det faktiskt ser.

– Jag har länge försökt att skapa ett kaotiskt mönster som förvirrar ögat. Efter att ha sökt igenom nätet efter optiska illusioner kom jag till slut fram till en form som jag tyckte passade. Formen är sedan kopierad och överlappas i tusentals variationer, säger Marco Porceddu, produktutvecklare på Ford.

Skyddar ny design från att bli upptäckt
På grund av alla mobilkameror har det blivit allt svårare för testförare att inte synas. Förutom allmänheten finns även spioner från bilindustrin vars syfte är att blottlägga ny design. Kamouflagemönstret gör det möjligt för fordonsprototyperna att köra på allmänna platser utan problem.

– Det här kamouflagemönstret smälter inte in i yttre miljöer, det är däremot designat för att sudda ut fordonets former, yta och färg. Detta gör att din hjärna får jobba mycket hårdare för att kunna urskilja modellens olika komponenter. Den optiska illusionen förhindrar inte någon att upptäcka själva bilen, men den spelar ett spratt med vår förmåga att kunna avgöra djup och skuggor. Samma trick används i djurriket för att gömma sig, säger Martin Stevens, professor och expert på kamouflagemönster.

Kamouflageteknikens historia
Principen att förvränga fordons former med hjälp av mönster uppkom redan under första världskriget. Tanken bakom målningsprincipen, som döptes till ”Dazzle”, var att förvirra motståndaren. Mönstret skulle göra det svårt att urskilja fordonens form.

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil