Fords nya belysningsteknik hjälper förare hantera höstens ösregn

2016-11-09
Ford lanserar nu en utvecklad version av strålkastare som justeras automatiskt efter yttre förhållanden. När strålkastarna känner av ett kraftigt skyfall ändras riktningen så föraren bland annat kan se i en vidare vinkel. Systemet förhindrar även strålkastarna från att blända mötande fordon.

Även för den mest erfarne föraren kan kraftiga ösregn orsaka problem i trafiken. Ford lanserar nu en helt ny ljusteknologi med strålkastare som anpassar sig automatiskt efter de yttre förhållanden fordonet utsätts för och hjälper föraren att se bättre. Det nya vädersystemet är en del av Fords adaptiva belysningssystem.

– Många förare tycker det är obehagligt att köra under häftiga skyfall. Fords tidigare versioner av automatiska strålkastare och vindrutetorkare har nu utvecklats med hjälp av ny teknik, som gör det lättare för föraren att hantera stora mängder nederbörd, säger Thorsten Warwel på Ford.

Hösten är Sveriges blötaste årstid
Enligt SMHI får Sverige mest nederbörd under hösten – och kombinationen av regn och mörker är en stor orsak till många trafikolyckor under årstiden enligt Trafikverket. Enligt en rapport från EU-kommissionen har intensiteten av skyfall också ökat de senaste decennierna. Den europeiska miljömyndigheten förutspår att kraftiga regnoväder kommer att öka i Europa med 5 till 25 procent under sommarhalvåret och med 15 till 35 procent under vinterhalvåret under de kommande tio åren.

Fords adaptiva belysningsteknik
Den nya belysningstekniken som hjälper förare att hantera kraftig nederbörd är en del av Fords adaptiva belysningssystem. Andra ljustyper inom systemet är exempelvis framtagna för stadskörning, landsortskörning och bostadsområdeskörning. Det adaptiva ljussystemet finns tillgängligt för Ford-modellerna C-MAX, Grand C-MAX, Focus och Kuga, Edge, Galaxy, Mondeo och S-MAX.

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil