Ford och Google gör VR-app för att hålla unga förare fokuserade bakom ratten

2017-10-09

Rädslan för att missa något eller hamna utanför blir en trafikfara när unga förare lätt distraheras av sociala medier, selfies eller sms. Nu utvecklar Ford tillsammans med Google och VR-studion Happy Finish en VR-app som ska lära unga förare hur farliga distraktionerna kan vara. Appen kommer att användas under Fords utbildningsprogram Driving Skills for Life.


VR-appen Ford Reality Check använder Googles Daydream VR för att sätta in dig i rollen som en distraherad bilförare som ska skjutsa några vänner till en fest. Sms, telefonsamtal och passagerarna i bilen konkurrerar alla om uppmärksamheten. Distraktionen leder till en rad nära missar och den sista får dödlig konsekvens. I tidiga tester har 90 procent av de som prövar appen uppgett att de kommer ändra sitt körbeteende efter VR-upplevelsen.

Ungdomar extra känsliga för distraktion


Enligt hjärnforskaren Lynda Shaw är ungdomar hårdkodade till att vara extra känsliga för rädslan att hamna utanför, eller Fear of missing out, FOMO, som det kallas internationellt. Det gör att unga ofta fortsätter att kommunicera med sina vänner även bakom ratten.

– Att vara med om en bilolycka kan vara en livsdanande upplevelse, och tråkigt nog något som gör livet alltför kort för alltför många unga. Vi hoppas genom att erbjuda en glimt av hur lätt det kan hända kunna uppmuntra unga att köra mer säkert, säger Jim Graham, ansvarig för Ford Driving Skills for Life.

Ford Driving Skills for Life gör unga till säkrare bilförare

Appen Ford Reality Check kommer att visas i Fords utbildningsprogram Driving Skills for Life i Europa och väntas senare släppas i Google Play. Driving Skills for Life ger ungdomar gratis, praktisk utbildning i att bli säkrare bilförare och undvika faror och risker. Sedan starten 2013 har Ford lagt nästan 120 miljoner kronor på utbildningarna över hela Europa. Än finns inga bekräftade uppgifter om programmet kommer till Sverige men den nätbaserade delen av utbildningen är öppen för alla, på hemsidan www.drivingskillsforlife.com.

Varje år dör mer än 3600 unga i olyckor på europeiska vägar.





Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil