Låt din vindruta bli ren med återvunnet regnvatten

2018-03-22

Världsvattendagen den 22 mars har instiftats av FN för att uppmärksamma innovationer som kan bidra till mer hållbar vattenkonsumtion. Ett initiativ som visas är 11-åriga Daniel och 9-åriga systern Lara Krohns idé om att återvinna regnvatten för att användas till rengöring av bilars vindrutor. De unga uppfinnarna får nu med hjälp av Ford se sin idé appliceras på en riktig bil.

Det unga syskonparet Daniel och Lara Krohn är hjärnorna bakom idén att använda regnvatten för att rengöra vindrutor på bilar – en idé som skulle kunna spara flera miljarder liter vatten. Det var när syskonen var på semester med sina föräldrar som de kom på lösningen som senare vann pris vid en lokal vetenskapstävling, och som nu utvecklas av Ford för en fullskalig bil.

– Vi trodde inte det var sant när vi fick höra att vi var först med att komma på den här idén. För att testa om den fungerade, plockade vi isär vår leksaksbrandbil, och placerade pumpen från den i en miniatyrbil, inuti ett akvarium. Sedan använde vi ett filter för att rena vattnet. Det fungerade precis som vi tänkt, säger Lara Krohn, en av uppfinnarna till det prisbelönta vattensystemet.

När ingenjörer på Ford fick höra om Daniels och Laras idé blev de så inspirerade att de ville testa syskonparets lösning på en riktig Ford S-MAX.

– Daniels och Lauras idé har funnits mitt framför näsan på förare under årtionden, men det krävdes lite påhittighet för att väcka idén till liv. På mindre än fem minuter så har vattenbehållaren fyllts när det regnar, säger Theo Geuecke, som jobbar med utveckling av bilexteriörer på Ford Europa.

En hållbar lösning för ett utökat behov
Teknik för att återvinna vatten via bilen är något som kommer utvecklas allt mer, inte minst på grund av kameror och sensorer som är beroende av rengöring. Ford-ingenjörer arbetar med att hitta sätt för att fånga vatten, via regn och kondensation, där en lösning exempelvis samlar vatten från fuktig luft, som sedan filtreras till dricksvatten – "On-the-Go H2O".

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil