Ford presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffa

2018-12-07

Ford har utvecklat en smart lösning som kan identifiera platser där risken för trafikolyckor är större och som kan få städer och myndigheter att arbeta förebyggande.

Genom att analysera data från bilar i Londons trafik – bland annat genom förares användning av bromsar och varningsblinkers – och jämföra dessa med rapporter från olyckor, har Ford tagit fram en lösning för att bidra till en tryggare trafik. Lösningen är en av flera som presenteras i Ford City Data Report.

Identifiera farliga platser för trafikanter med hjälp av data
Det är oftast efter att olyckor inträffat som samhället kan identifiera särskilda platser som problematiska eller farliga för trafikanter. Med nya sätt att analysera stora mängder data från trafiken kan Ford nu hjälpa städer och myndigheter att identifiera dessa platser innan olyckorna inträffar.

Ford Smart Mobility har samlat in data från en miljon körda kilometer i Londons trafik. Företaget har spelat in och analyserat data från bilresor och särskilt uppmärksammat användning av bromsar och varningsblinkers. På så sätt har många situationer där olyckor var nära förestående kunnat identifieras. Dessa jämfördes sedan av Fords analytiker med rapporter från verkliga olyckor. Resultatet blev att Ford skapade en algoritm som kan förutse var framtida olyckor sannolikt kan inträffa.

–Vi tror att den här kunskapen kan gynna miljontals människor, säger Jon Scott, projektledare på City Data Solutions vid Ford Smart Mobility. Små förändringar kan göra stor skillnad för trafikflöden och trafiksäkerhet, som att beskära ett träd som skymmer en vägskylt.

En halv miljard datauppgifter har analyserats
Den här lösningen är en av flera som presenterats i Ford City Data Report på Financial Times Future of Tranport-konferensen i London. Rapporten bygger på data insamlad från bilister i 160 olika fordon, som delat med sig av sammanlagt 500 miljoner olika datauppgifter loggade under sammanlagt en miljon körda kilometer under sammanlagt 15 000 dagar. Det motsvarar 20 körda varv runt jorden.

Vill bidra med smarta fordon till en smart värld
Den samlade mängden data skapar även möjligheter till andra lösningar för smartare trafikmiljöer, som att planera varutransporter till tider när färre bilister använder sina bilar eller identifiera de bästa laddplatserna för eldrivna fordon.

– Ford City Data Report visar vad vi på Ford kan göra med data vi kan samla in från fordonen vi tillverkar, med smart IT-infrastruktur och -analys, säger Sarah-Jayne Williams på Ford Smart Mobility. Vi vill arbeta tillsammans med städer och myndigheter för att tillsammans skapa bättre städer och platser. 




Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil