Ny teknologi från Ford ska göra luften renare i stadskärnor

2019-10-16

Idag inleder Ford sina tester av plug-in hybriden Transit Custom i tyska Köln vars syfte är att analysera fördelarna med att köra helt på el i stadskärnor med miljözoner. Med hjälp av datalagringsteknologi och s.k. ”geofencing” kan Ford öka antalet potentiella ”gröna mil” för förare och företag, som sammantaget syftar till att ge stadskärnor en renare luft.

Fords storskaliga tester av plug-in hybriden Transit Custom har tidigare bedrivits i både London i England och Valencia i Spanien där man tillsammans med respektive kommunledning haft en flotta av plug-in hybrider som utsatts för en rad alldagliga situationer.

Målet med testerna var hela tiden att utvärdera var och hur bilarna bäst kunde köras på ren el, så att man därefter kan optimera körningen i städer som har miljözoner.

Testerna som nu inleds i Köln är en del av detta projekt och omfattar nio Transit Custom PHEV samt en Tourneo Custom PHEV. Precis som i andra städer i Europa (och Sverige) håller Köln på att introducera miljözoner där man begränsar utsläppen på vissa platser i staden. Ford kan med hjälp av geofencing-teknik ställa in vart fordonen ska gå på el och vart de kan övergå till normal drift.

Testet i Köln ska pågå i tolv månader och samtliga bilar i flottan är utrustade med ett FordPass Connect-modem samt ytterligare en styrenhet som möjliggör geofencing och datainsamling. När någon av dessa bilar kör in i en miljözon går driften automatiskt över till el och de ”gröna milen” loggas och sparas.

Geofencing-tekniken är dynamisk vilket också innebär att fordonen kan anpassa sig i realtid till förändringar i miljözoner. Till exempel kan städer välja att i framtiden anpassa miljözoner eller skapa nya baserade på lokala väder- eller miljöförhållanden. De anslutna plug-in hybriderna växlar automatiskt till eldrift när de kommer in i dessa uppdaterade zoner.

I Sverige finns idag miljözoner som begränsar tung trafik från miljökänsliga områden, men under 2020 får kommuner införa egna miljözoner där man t.ex. endast tillåter drift på el eller gas, miljözon klass 3. Där kan plug-in hybrid-tekniken i Fords transportbilar komma att spela en viktig roll.

Nya Transit Custom PHEV och Tourneo Custom PHEV visades nyligen upp i Stockholm i samband med en presskörning där 350 journalister från hela Europa fick testa bilarna.

Transit Custom PHEV kan köras 56 kilometer på ren el och har en räckviddsförlängare i form av Fords 1.0-liters EcoBoost bensinmotor, som ger bilen en total räckvidd på över 500 kilometer. Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp är 3,1 l/100 km och 70 g/km enligt nya WLTP-normen som gäller från januari 2020.

Nya Transit- och Tourneo Custom PHEV kan beställas i Sverige fr.o.m. nu med leverans under våren 2020. Pris från 436.950 kr exklusive moms.

Kontakta oss

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil