Årets färg trendar bland Europas bilköpare – men inte i Sverige

2019-12-12

För många bilköpare är bilens färg lika viktig som modellen. Årets färg 2020 utsedd av Pantone Color Institute är blått – en av de mest populära exteriörfärgerna på Fords personbilar i Europa. Den blåa nyansen är speciellt populär på små och medelstora bilar, men totalt i Sverige dominerar vita bilar.

Årets färg utses av Pantone Color Institute, och färgen för år 2020 blev ”Classic Blue”. Blått har alltid varit en populär färg på personbilar i Europa, och trenden ser nu ut att få ökad fart. För europeiska Ford-köpare ligger dock fortfarande grått i topp, tätt följt av vitt och sedan blått. I Sverige valde dock 44,1 procent av Ford-köparna en vit bil, medan 7,8 procent av bilarna var blå, och 13,1 procent grå.

– Blått associeras ofta med balans och är en färg som hänger tätt ihop med naturen. Vid oroliga tider kan denna färg få oss att känna ett lugn och trygghet. Det är också en färg som alltmer kopplas ihop med mindfulness, miljömedvetenhet och framtidens mobilitet. Att välja blått är ett sätt att visa på optimism och öppenhet, men även en önskan om harmoni, säger Julie Francis, färg- och materialdesigner på Ford Europa.


Kontakta oss

Aktuella nyheter

Erbjudanden

Visa senaste erbjudanden från AB Lundins Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från AB Lundins Bil